Hoe onderhoud je het water van je vijver?

2023-06-20
Peekoi

Een prachtige vijver is een aanwinst voor elke tuin. Om die pracht te houden moet je natuurlijk goed zorgen voor de planten (en de vissen). En de kwaliteit van het water speelt hierin een grote rol. In dit artikel vertellen we hoe je het water van je vijver op de juiste manier kunt onderhouden. Ga je vijverproducten kopen? Neem de volgende informatie dan mee in je aankoopbeslissingen.

Waterkwaliteit controleren

Een goede waterkwaliteit is van vitaal belang voor het welzijn van je vijver. Je kunt gebruikmaken van testkits die verkrijgbaar zijn bij dè online vijvershop van de Benelux. Hiermee kun je parameters zoals pH-waarde, nitriet, nitraat en ammoniak meten. Idealiter zou de pH-waarde tussen 6,8 en 7,5 moeten liggen, terwijl ammoniak en nitriet afwezig moeten zijn en nitraat op een laag niveau gehouden moet worden. Door deze parameters regelmatig te testen, kun je eventuele problemen vroegtijdig opsporen en aanpakken.

Voorkom overmatige algengroei

Algen zijn een veelvoorkomend probleem in vijvers. Ze gedijen goed in water dat rijk is aan voedingsstoffen en waar de balans is verstoord. Je kunt verschillende stappen nemen om overmatige algengroei te voorkomen. Beperk de voedingsstoffen in je vijverwater. Dus geef niet te veel voedsel aan de vissen en ruim afgevallen bladeren en ander organisch materiaal netjes op. Daarnaast kan je waterplanten plaatsen om voedingsstoffen op te nemen. Door de vijver te voorzien van drijvende planten, zoals waterlelies, creëer je een natuurlijk evenwicht in de vijver en verminder je de kans op algengroei.

Onderhoud van het filtersysteem

Het filter verwijdert afvalstoffen en verontreinigingen uit het water, waardoor de waterkwaliteit verbetert. Je moet deze regelmatig onderhouden. Maak het filtersysteem schoon volgens de instructies van de fabrikant en zorg ervoor dat het filtermedium regelmatig wordt vervangen of gereinigd. Controleer ook regelmatig de pompen en andere apparatuur om ervoor te zorgen dat alles naar behoren functioneert. Een goed onderhouden filtersysteem zorgt voor helder water en een schone vijver.

Beheersing van slib en organisch materiaal

In vijvers hoopt slib en organisch materiaal zich vaak op de bodem op, wat kan leiden tot watervervuiling en een ongezonde omgeving voor vissen en planten. Om ophoping te voorkomen, kun je gebruikmaken van verschillende methoden, zoals het plaatsen van een bodemafvoer of het regelmatig een vijverstofzuiger gebruiken. Deze tools kunnen slib en organisch materiaal verwijderen, waardoor het water helder blijft en de algehele waterkwaliteit verbetert. Het is dus belangrijk om het water in je vijver schoon te houden. Haal de juiste vijverproducten in huis om dit te verwezenlijken!